kensington

Kensington

Veel hardloopvrienden moeten aan de bak dit weekend. Eentje loopt zich nu te vergapen in New York. Morgen start de New York marathon. Dichter bij huis heeft een grote groep de boot genomen naar Terschelling. Het is weer de Berenloop. Diverse afstanden met als hoofdmoot de hele marathon. Deze heb ik gelopen in 2010. Gezellige loop waar het hele eiland warm voor loopt. Overal staan (teddy)beren in de tuinen en bij vele kroegjes schalt gezellige en opzwepende muziek uit de speakers. Muziek en hardlopen horen kennelijk bij elkaar. Kijk maar eens om je heen en zie de vele hardlopers die een oortje in het oor hebben gepropt en die dan weer is gekoppeld aan de nieuwste gadget geluidsdrager. Als het kan ook nog in een trendy kleur want dan hoor je er helemaal bij.

Ik kom geleidelijk  in een flow van trainen in aanloop naar de Rotterdam marathon 2014 en tijdens die trainingen blijven mijn oren vrij van hinderlijke oortjes die toch niet blijven zitten tijdens een stevige interval training. Ik doe het met de omgevingsgeluiden die tot mij komen. En die zijn vaak best aangenaam. In het vroege voorjaar als de vogels drukdoende zijn nesten aan het bouwen. De winter kenmerkt zich vaak door de stilte om je heen en hoor je alleen het knisperen van de sneeuw als je hardloopschoen hier contact mee maakt. De herfst kenmerkt zich vooral door harde wind en het geruis van de bladeren in de kronen van de bomen. Kortom, muziek tijdens het hardlopen heb ik niet nodig en vermaak me prima met alles om me heen.

Anders zijn de wedstrijden. Dan kan een mooi stuk muziek je flink oppeppen en je een boost geven om er toch nog even een tandje erbij te doen. Tijdens mijn New York marathon in 2005 wordt je langs het parcours bezig gehouden door vele straatbandjes. Zelfs een heus kerkkoor. Keurig in het gelid opgesteld voor de kerk zongen ze het hoogste lied. Was op een zondag dus dat past precies bij elkaar. In dat zelfde jaar de Vancouver marathon waar de organisatie een heus Nederlands tintje aan de start van de ze voorjaarsmarathon toekende.  De Golden Earring schalde hier door de speakers toen het startschot had geklonken. En dan heb je nog de aanwonenden aan het parcours die de ramen van hun woningen open zetten. Speaker voor het raam en gaan met die banaan. Mocht u ook langs een parcours van een hardloopwedstrijd wonen, schroom niet en doe het eens. Maak een stukje muziek. De lopers zullen het waarderen en de buren knijpen een oogje dicht. Zeker weten.

Tijdje terug heb ik met een goede vriend een concert bezocht van de Nederlandse rockband Kensington. Opgericht in 2005 en de band speelde zich in de kijker tijdens het  Eurosonic/Noorderslag 2011 in Groningen. Het concert wat wij bezochten was in de Oosterpoort in Groningen. Aanvankelijk was het optreden gepland in de kleine zaal. Al vrij snel moest worden uitgeweken naar de grote zaal. En terecht. Kensington is een band om in de gaten te blijven houden. Ik heb het nummer ‘Don’t Look Back’ uitgezocht voor deze blog. In een marathon is dat ook precies wat je doet. De blik vooruit. Of zoals Kensington zingt;

Don’t look back, don’t look back
Can’t stop running
I’ll be on my way
I feel alive someday

Luister.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s