Personal Training Sportschool

Personal Trainer Jaap Bos aan het werk.

Personal Trainer Jaap Bos aan het werk.

Het was ergens in september 2012 toen ik voor het eerst in mijn leven een sportschool binnen wandelde. Opmerkelijk want ik moest toen niets van sportscholen hebben. Naar mijn idee gingen daar mannen naar toe die de hele tijd voor een spiegel staan om te zien of de spieren alweer een groeispurt hebben gemaakt. Vrouwen die veelal in groepsverband , en ook alweer voor een spiegel, staan te springen en te huppelen op muziek. Mij niet gezien. Ik loop mijn rondjes wel in Boerakker en Lucaswolde en op landgoed Nienoord met de loopgroep.

Een documentaire over gouden plankzeiler Dorian van Rijsselberghe duwde mij die septembermiddag toch de sportschool in. In genoemde documentaire sprak Dorian over zijn voorbereiding voor de Olympische zomerspelen van Londen 2012. Krachttraining bleek daarbij een belangrijk onderdeel te  zijn in het trainingsprogramma  en zijn garage stond dan ook vol met indrukwekkende apparaten. In die tijd was ik bezig me voor te bereiden voor de marathon van Enschede om daar genoemde marathon onder de 3 uur 30 te lopen. Het lopen van een marathon valt onder de sportcategorie duursport en plankzeilen mag zich hier ook onder scharen als ik Dorian mag geloven.  Ik maakte de conclusie dat krachttraining ook voor mij wel eens een onderdeel kon zijn van het trainingsschema om mijn doel te verwezenlijken.

Ik koos voor een sportschool in Marum. Met de mooie trendy naam; Lifestyle Center Marum ook al blijft het gewoon een sportschool. Na een paar week miste ik een gerichte training. Niet dat het personeel mij daarin niet begeleide maar het bleef toch zonder een duidelijke doelstelling. Die doelstelling was voor mij duidelijk; het lopen van een marathon onder de 3 uur 30. Personal Training bleek het antwoord te zijn. Twee keer per week had ik een afspraak met personal trainer Jaap. Hij maakte een persoonlijk trainingsschema voor mij en gezamenlijk werd dit afgewerkt. Al mijn spieren die ik nodig heb voor het hard lopen, en dat zijn er nogal wat, werden onder handen genomen. In april van dit jaar liep ik de marathon van Enschede in 3 uur, 29 minuten en 8 seconden. Doelstelling gehaald maar nog belangrijker; ik finishte fris en zonder veel last te hebben van gewrichten en spieren. En dat was in de veertien marathons die ik hiervoor had gelopen heel anders. Voor mij het bewijs dat gerichte krachttraining werkt.

Monitoren van de verrichtingen.

Monitoren van de verrichtingen.

Een hardloper wil altijd weer sneller en grenzen verleggen. Als een finish in Enschede fris voor mij eindigde kun je concluderen dat het nog sneller kan. Om me nog een keer voor de marathon van Boston te kwalificeren zal ik nog sneller moeten. Onder de 3 uur 25. Dus heb ik weer contact gezocht met personal trainer Jaap en zijn we inmiddels alweer vier weken aan het trainen voor de marathon van Rotterdam volgend jaar april. Jaap heeft eerst een beweging scan gedaan om vandaar uit de oefeningen voor mij te bepalen. Een keer per week met Jaap aan mijn zijde, de tweede keer doe ik de oefeningen alleen waarbij  de eigen discipline ook  wordt getraind. De oefeningen hebben tot doel het lichaam te dwingen tot een optimaal beweegpatroon. Daarna worden bij de zwaardere oefeningen de spieren goed geactiveerd waarbij de te gebruiken techniek belangrijk is. En daarvoor heb ik Jaap. Tot slot worden de oefeningen zwaarder gemaakt, met behulp van bijvoorbeeld gewichten, om de juiste trainingsprikkel te halen. Kortom, het lichaam wordt flink aan het werk gezet om de doelstelling te halen.

Hard werken

Hard werken.

Ook zonder een personal trainer is het goed verblijven in Life Style Center Marum. Mijn vooroordelen aan het begin van deze blog blijken dus niet waar te zijn voor deze sportschool. Een collega vertelde dat de sportschool waar hij naar toe gaat één grote spiegelwand is waar veel gebruik van wordt gemaakt. In Marum is in de grote zaal geen spiegel te bekennen. Ook de kleinschaligheid spreekt me aan, vriendelijk en behulpzaam personeel met een professionele en respectvolle benadering. Gewoon een leuke gezellige sportschool waar je met een glimlach naar toe gaat en met nog een grotere glimlach naar buiten komt omdat je lekker gesport hebt.

Voor deze blog heb ik muziek uitgezocht van Eminem. Deze jonge Amerikaanse rapper weet me af en toe te raken met zijn nummers. Zijn succesvolste single tot nu toe komt uit 2002. Een opzwepend rapnummer die je vooral hard moet afspelen. Het verhaal gaat dat dit nummer ook te horen is in de kleedkamer van het Nederlands dames hockey team vlak voor een wedstrijd. Een deel van de tekst zegt al genoeg;

Look, if you had one shot, one opportunity
To seize everything you ever wanted, one moment
Would you capture it, or just let it slip? Yo

Luister en kijk naar Lose Yourself

4 reacties op ‘Personal Training Sportschool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s