Brinta

Ook ik, als amateurloper, krijg wel eens te maken met een dilemma. Zaterdag 28 december 2013 zijn er twee oliebollenlopen in onze provincie voor zover ik weet want er zullen er wellicht meer zijn. De wedstrijdloop in Blijham en onze eigen gezellige loop van Loopgroep Nienoord met aansluitend de uitslag van de clubcompetitie. Ik kies voor Blijham en dat werd me niet in dank afgenomen bij de loopgroep, in het bijzonder de zondagmorgengroep. Gelukkig kon ik ze overtuigen met mijn argumenten. Blijham zit in mijn trainingsprogramma naar aanloop naar de marathon van Rotterdam om daar te kwalificeren voor de marathon van Boston. En mijn ‘Haas’ in genoemde marathon van Rotterdam loopt ook in Blijham en doet een serieuze poging zijn persoonlijk record op de halve marathon te verbeteren. Pfff, ze slikken het en wensen  me succes.

Op naar Blijham waar volgens mij alleen maar blije mensen wonen. Moet dus wel een goede sportieve dag worden daar aan de andere kant van de stad. Het dorp mag zich verheugen in een kleine 1000 deelnemers en dat mag best indrukwekkend genoemd worden. De wedstrijd (halve marathon) is dan wel onderdeel van het UNIVÉ Loopcircuit maar desalniettemin een mooie opsteker voor de organisatie.

blijham

Daar word je blij van.

Ik ga de 10 kilometer lopen. Vandaag is een graadmeter op weg naar de marathon van Rotterdam waar het allemaal wederom weer moet gaan gebeuren. Geen toptijd neerzetten maar proberen te lopen op een vooraf met mezelf afgesproken tempo. Dat is dan het beoogde marathontempo en dat gaat inhouden ongeveer 4 minuten en 45 seconden op de kilometer. Dat is 3 seconden sneller dan het beoogde marathontempo. In Blijham houden ze van simpel werken. Geen ingewikkelde startprocedure maar alles in één keer als een horde pinken laten starten. De 21.1, 15 en 10 kilometer en wedstrijdlopers en recreanten door elkaar heen. Toch weet ik de eerste kilometer goed door te komen en klok een 3:48 wat dus weer te snel is. Het blijft moeilijk om behoudend te starten. Ik maak de belofte met mezelf de start te gaan trainen en proberen op gevoel het juiste tempo te pakken. Al snel verlaten we Blijham en het parcours gaat door het Groninger landschap. Mijn kilometertijden blijven steeds rond de 4:30 schommelen en ik dus loop sneller dan ik in gedachten had. De gevreesde harde wind in Blijham blijkt mee te vallen en heb er dan ook niet veel last van. Ik klok een eindtijd van 44:07 en daar kun je best mee thuis komen. Als beloning trakteer ik mezelf op een paar nieuwe hardloopschoenen later die dag. Maar eerst nog even clubgenoten Dorus Wolthekker en Geo van de Loo binnen zien komen. Ze lopen allebei de halve marathon. Dorus, mijn haas tijdens de Rotterdam marathon, wil een persoonlijk record lopen en zal dan onder de 1:23 moeten binnen komen. Gespannen sta ik bij het finishdoek met de klok in zicht die al op 1:21 staat en ik zie nog geen Dorus. De digitale klok geeft 1:21:32 aan en daar komt ie aan en ik moedig hem aan voor een eindsprint maar Dorus zit er door heen en kan niet meer versnellen. Zijn eindtijd is 1:21:59 en een nieuw persoonlijk record kan Dorus in zijn boek bijschrijven. Ook Geo gaat als een speer. Wilde onder de 1:30 lopen en klokt een tijd van 1:27:36 en wordt daarmee winnaar in de klasse 55 plus. Drie blije clubgenoten van Loopgroep Nienoord is het gevolg. Kan ook niet anders in Blijham.

dewilp

Tweede graadmeter is de nieuwjaarsloop in De Wilp die ik heb gelopen op zaterdag 4 januari. Na de 10 km in Blijham nu het echte werk. 21.1 kilometers vreten door het Westerkwartier. Echter ik heb geen zin. Overweeg zelfs de 10 kilometer te gaan lopen en moet in gesprek met mezelf om toch de halve marathon te gaan lopen. De dagen ervoor had ik naar mijn idee teveel kilometers gemaakt en zag deze wedstrijd dan ook niet zitten. Hoe anders zal het allemaal gaan deze middag. Veel clubgenoten van Loopgroep Nienoord deze middag in De Wilp. In clubgenoot Arno Kakkenberg vind ik een loopmaatje deze middag. Lopen op een schema zo rond de 4:40/4:45 op een kilometer. De start gaat goed en zowaar starten we niet te snel en klokken een eerste kilometer van 4:36 en de tweede in 4:54. We vinden aansluiting bij een groepje die ook ons tempo loopt. En dat blijkt dan ook een goede keuze te zijn. De eerste 10 kilometers gaan lekker en de groep loopt zo rond de 4:40 per kilometer. Kilometer 11 gaat tegen de wind in. Één loper zet een versnelling in en ik volg en kan er bij blijven. Lekker tegen de wind in beuken.

Foto650-PUCDWC3V

Van ‘het geen zin hebben’ in het begin van deze middag is totaal geen sprake meer van. Ik zit alweer op het Blijham tempo en het voelt goed. Dit blijkt dan toch het tempo te zijn waarbij ik me lekker voel en is goed vol te houden. Arno ben ik kwijt al weet hij wel goed te volgen en loopt een keurige eindtijd van 1:38. Het tempo blijf ik houden ook al wil ik langzamer het lukt niet en ik loop bij de groep vandaan. In de verte zie ik een deelnemer lopen. Het lijkt alsof ik heel langzaam dichter bij hem kom. Met nog drie kilometer te gaan probeer ik voor hem te finishen wat ook uiteindelijk gaat lukken. De laatste kilometer wordt ook de snelste in een 4:18. Na de finish vraag ik clubgenoot Jan Horenga de tijd op mijn horloge te lezen om het simpele feit dat ik dit zonder leesbril niet goed kan zien. 1:36 is het antwoord. Dat kan niet antwoord ik vol ongeloof. Hij kijkt nog eens en geeft hetzelfde antwoord. Zonder dat ik het in de gaten had loop ik een persoonlijk record. En dat op een bord Brinta, 3 sneetjes speltbrood met kaas en een mok heet water met drie eetlepels honing en vooraf geen zin hebben. Clubgenote Elly Rooda wint bij de dames voor de derde keer de halve marathon. Mijn  haas voor Rotterdam Dorus Wolthekker loopt een persoonlijk record op de 10 kilometer en is daarmee ook de winnaar op deze afstand in De Wilp.

Elly Rooda, winnares halve marathon in  1:43:46

Elly Rooda, winnares halve marathon in 1:43:46

Dorus Wolthekker winnaar 10 km in 36:58

Dorus Wolthekker winnaar 10 km in 36:58

Foto650-IV43IQ6P

Halve marathon in 1:36:34 (pr)

Als muzikale afsluiter heb ik gekozen voor mijn lijflied van vorig jaar in de voorbereiding van de Enschede marathon.
De Handsome Poets met Sky on fire.

https://www.youtube.com/watch?v=-nXV5UfHCtM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s