Natuurloop Siddeburen, verrassend mooi.

Het Loopcircuit Noord-Nederland is weer van start gegaan. Acht wedstrijden waarvan ik de eerste zeven ga gebruiken als voorbereiding voor de Amsterdam Marathon , 19 Oktober, waarin ik wederom een poging ga doen om me te kwalificeren voor de marathon van Boston. De Boston Marathon die morgen ( 21 april) wordt gelopen en waarvoor ik me had gekwalificeerd in Enschede vorig jaar. Door de grote belangstelling voor dit jaar werden de limieten bijgesteld en kwam ik 46 seconden tekort op de 42 kilometer en daarom was ik  gisteren (19 april) niet in Boston maar in Siddeburen.  Het kan verkeren.

standaard%20bovenDe aankomst in Siddeburen verloopt enigszins rommelig. De borden verwijzen me naar een Parkeerplaats/Inschrijving om uiteindelijk voor een opengebroken weg tot stilstand te komen. Auto keren en op zoek naar de sporthal. Om me heen meerdere auto’s met inzittenden in sporttenue, wanhopige gezichten niet meer weten waar men naar toe moet. Uiteindelijk komt alles goed en kom ik aan bij de sporthal. Te voet, want de auto heb ik eerder maar ergens aan de kant gezet.Tien Engelse mijlen staan op het programma, oftewel 16,1 kilometer. Een afstand die mij een aantal jaren terug niet lag maar nu wel in mijn hart heb gesloten. Een afstand die te overzien is en prima past in een trainingswedstrijd op weg naar de marathon. Siddeburen een typisch Gronings dorpje met een kerk, een school, een dorpshuis en een sporthal. Alle ingrediënten voor een bruisend dorpsleven. Maar Siddeburen heeft meer en dat word al snel duidelijk als je de naam van deze wedstrijd lees. Natuurloop Siddeburen.

Klokslag twee uur worden we weggeschoten en gaan we op weg om 10 mijl te verslinden. Clubgenoten Jan-Jelle Renkema en Meine-Geert Alserda doen ook mee. Ze zijn beiden aan het warmdraaien voor de marathons die zij dit voorjaar gaan lopen. Peter Huizing gaat het op de 10 kilometer proberen deze middag. Doordat mijn lichaam niet wilde wat ik graag zou willen was mijn laatste wedstrijd in Langezwaag februari dit jaar. Ook dit was een 10 mijl en ik liep daar een persoonlijk record van 1:16:05.  Een aanval op het persoonlijk record zit er niet in. Te weinig getraind. Maar rustig van start en kijken waar we uitkomen. Ik weet al snel een mooi tempo te houden. En de eerste drie kilomteters gaan keurig onder de 5 minuten op de kilometer. We verlaten Siddeburen snel en lopen langs de bloeiende en geurende koolzaadvelden. Een prachtig gezicht vooral ook omdat het prachtig weer is. Strakblauwe lucht. Er staat wel redelijk veel wind maar als je geen toptijd wilt lopen is het niet erg. We verlaten de hoofdweg en rennen een natuurgebied in. En opeens waan je je in een andere wereld. We lopen door een prachtig natuurgebied. Door de bosrijke omgeving heeft hierdoor de wind geen vat meer op ons. Het wordt zelfs warm. Vlak voor de start had ik mijn ondershirt uit gedaan en dat bleek een goede beslissing te zijn.

Het Schildmeer komt in zicht. We lopen zelfs langs een strand. Geen klein strandje in een hoek gedrukt maar een indrukwekkend groot strand. Het Schildmeer wordt bevolkt door watersporters. Vooral veel surfers. En ik de laatste tijd maar denken dat de surfsport niet meer in trek in. Een grote indrukwekkende Surfwinkel langs het parcours heeft die gedachte naar de eeuwige jachtvelden gebracht. Nog steeds loop ik mijn kilometers onder de vijf minuten. Echter kilometer nummer 9 gaat in een 5:15 zonder dat ik er erg in had. Het feit dat ik de afgelopen anderhalve maand geen wedstrijden heb gelopen gaat zich openbaren. Ik versnel toch iets om toch steeds rond de 5 minuten uit te komen en wat ook lukt. Op weg naar de finale lopen we langs een gaslocatie van de NAM. Gelukkig was de bodem de lopers gunstig gezind en bleef het stil onder onze voeten. Door de circa 500 lopers kon je eerder spreken van een omgekeerde aardbeving.

In de laatste kilometers raak ik verwikkeld in een strijd met een medeloper. We zijn constant aan het stuivertje wisselen. Op 1800 meter van de finish haal ik hem weer in en probeer bij hem weg te lopen. Er volgt gelijk een reactie van hem ik hoor zijn voetstappen en gehijg vlak achter me. Nog 1 kilometer te gaan en ik versnel. Alles of niets. Het lukt en ik hoor mijn tegenstander op een gegeven ogenblik niet meer. Het wordt dan ook gelijk de snelste kilometer met een 4:32 op de klok en een eind finish tijd van 1:18:59 en een 20ste plaats in de eindrangschikking.  Met nog zes maanden te gaan voor de Amsterdam Marathon lijkt me dit een mooie uitgangspositie om het trainingstraject te beginnen. Volgende week op Koningsdag gaan het gehele gezelschap naar Oldehove voor de Oranjerun. Ook hier staat een 10 mijl op het programma.

siddeburen   Foto: Rieks Spandauw

Jan – Jelle Renkema en Meine – Geert Alserda liepen ook een prima 10 mijl en kunnen naar mijn idee met gerust gevoel aan hun marathon, dit voorjaar, beginnen. Pieter Huizing liep zijn 10 Km net onder het volle uur.

GARMIN wedstrijddetails

Als muzikale afsluiter de Haarlemse band Chef Special. Een band die het afgelopen jaar steeds populairder aan het worden is. Vorige maand was ik bij een concert in De Oosterpoort in Groningen en was verrast door de muziek  (pop funky met reggae elementen) maar bovendien door de live act die ze gaven. Twee week terug wonnen ze een 3FM award voor beste live act.

Van hun laatste album ‘Passing Trough’ het nummer  ‘Peculair’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s