Nacht van Groningen.

nvglogo

Donderdag 29 mei 2014, Hemelvaartsdag. Tijd voor de Nacht van Groningen. Een hardloopwedstrijd door de binnenstad van Groningen. In de vroege avond spoor ik mijn Honda Civic naar de parkeergarage aan de Westerhaven. De Japanner brengt mij veilig, comfortabel en snel op de plaats van bestemming. Ik heb me ingeschreven voor de halve marathon. 21 kilometer rennen door een stad waar we nauwlettend in de gaten worden gehouden door de Martinitoren en de A-kerk. Het parcours brengt de atleten over De Hooge der A langs de gracht op weg naar het Noorderplantsoen via de Noorderhaven en weer terug via de Lage der A naar de Westerhaven. Totaal vier rondjes zijn er nodig om de halve marathon status deze avond te mogen opeisen. En dit alles in een gemoedelijke sfeer. Strak en professioneel georganiseerd door Topsport Noord – Nederland. Aanmoedigingen van studenten die  uit de ramen hangen of op het trottoir hun eigen feestje vieren met bier en muziek. In start- en finishgebied is zelfs beveiliging aanwezig voor de deelnemers. Gezellig tentjes, stevig stukje muziek en je hebt alle ingrediënten voor een mooi hardloopevenement.

De wedstrijd start om 20.45 uur en ik start  bewust als laatste. En dan bedoel ik ook als laatste. Wandel rustig naar de startstreep en dan geef ik de Asics Gel Nimbus 15 de sporen. Als laatste starten was tactisch gekozen om me te behoeden voor een te snelle start en de eerste kilometer gaat in 4 minuut 45. De planning is om in een negatieve split te lopen. Een negatieve split betekend in het kort, in het begin iets langzamer en aan het eind iets sneller . Ik deel mijn race in vier blokken van 5 kilometer waarbij ik de eerste kilometer niet mee reken. Ik wil lopen op een schema van net onder de vijf minuten op de kilometer. Echter er zijn handicaps deze avond. De invallende duisternis maakt het mij al snel moeilijk mijn tussentijden op het horloge af te lezen. Ik moet dus behoorlijk lopen op het gevoel. Daar komt bij dat op het parcours niet alleen de halve marathon atleten aanwezig zijn maar ook de 5, 10 en 15 kilometer lopers en de snelle estafette lopers. Vooral die laatste groep zijn supersnelle mannen en vrouwen die maar één rondje van 5 kilometer hoeven en daarom voluit gaan. Deze randwaarden maakt het voor jezelf moeilijker om je eigen, beoogde, tempo vast te houden.

Het eerste blokje van 5 kilometer gaat in 24:29 en dat is gemiddeld 4:53:48  en dat is mooi op schema. Het tweede blokje van 5 kilometer gaat exact, op de seconde nauwkeurig, in dezelfde tijd en daar ben ik best trots op. Ik kan mijn tempo gelijk houden, ondanks al het andere hardloopgeweld om mij heen. Ondertussen begint de nacht met zijn dagelijkse aanval op de avond en gaan de lichten aan in de huizen en de openbare verlichting wordt ontstoken welke de lopers gebruiken als baken op weg naar de finish. De Martinitoren en de A-kerk laten zich met hun verlichting van hun mooiste kant zien. Nog twee keer een rondje van 5 kilometer en nu iets sneller. Het derde blokje van 5 kilometer gaat inderdaad sneller in een tijd van 24:09 met een gemiddelde van 4:49:48.  Ik zit nu in het ‘negatieve split proces’ en maak deze compleet door het laatste blokje van 5 kilometer af te werken in 23:39 met een gemiddelde van 4:43:48, iets sneller dan de vorige. Ik klok een eindtijd van 1:41:56 en dat is dan wel ver boven bij persoonlijk record maar daar ging het vandaag niet om. Maar ben ik in staat om een wedstrijd voor 75 % op gevoel te lopen en daarbij het tempo tijdens de wedstrijd op te voeren en je niet gek laten maken door atleten die sneller zijn?  Dit is  gelukt en geeft vertrouwen in de verdere voorbereiding voor de marathon van Amsterdam over 143 dagen alwaar kwalificatie voor Boston 2016 op het programma staat. Groningen bedankt.

GarminlogoRace details

Finish

Finish

 

Tot slot het startnummer waar de atleten mee liepen. Daar was iets geks mee. Daar zat namelijk een kortingsbon aan bevestigd. Niets mis mee want dit gebeurd wel vaker. Echter je kon nu wel iets kopen wat je eigenlijk niet moet doen na een sportieve inspanning.  Een kortingsbon voor Friet + Saus voor €2,-  . Jammer Topsport Noord-Nederland. Kennelijk heeft het geldelijke gewin gewonnen boven het gezonde verstand. Gemiste kans.

startnummerNVG

Muzikaal ga ik afsluiten met de Nederlander, in Jeruzalem geboren, singer- song writer Dotan. Won al serious talent awards in 2011 maar is nu bezig met een doorbraak. Vooral te danken aan zijn laatste plaat ‘Home’.
11 december later dit jaar is  hij te zien in Vera in Groningen.

“Home…keep running till you’re there…”

dotan

 

RoadRunnerChrizz

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s