Stormachtig lopen.

Zomaar een dinsdagavond in oktober. Een trainingsavond voor mij. Niets bijzonders, maar deze keer wel. De weersvoorspellers voorspellen storm tot zeer zware storm. Er wordt zelfs dijkbewaking ingesteld. Ik had voor mezelf een viaduct training op het programma staan. Hardlopen is op zich simpel. Van A naar B lopen en dan zo snel mogelijk. Om dit zo snel mogelijk te doen zijn alleen snelheidstrainingen niet voldoende. Daar is meer voor nodig; Kracht. Dit train ik onder andere bij Life Style Center Marum maar ook in mijn looptrainingen doe ik aan krachttrainingen in combinatie met lopen.

Tijdens de ultra marathon (56 km) in Kaapstad (2008) kwam een Zwitser naast mij lopen. Aan mijn startnummer kon hij zien dat ik uit Nederland kwam. En al snel kwam van hem de vraag hoe wij Nederlanders aan heuveltraining doen. Want Nederland is vlak en heeft geen bergen die je al hardlopend kunt bedwingen. Ik legde hem uit dat wij viaducten in Nederland hebben en dat wij de toegangswegen hier naar toe gebruiken als helling. Viel nog niet mee dit uit leggen als je het Engelse woord voor viaduct niet paraat hebt. Weet u dat nu op dit moment zonder google te raadplegen?

Het viaduct van mijn keuze is die bij Tolbert. Redelijk goed verlicht, want ik train in de avonduren, en met drie toegangswegen een mooi object om mijn spieren te trakteren op een stevige workout.
Tolbertviaduct7

Vanuit Boerakker de warming up naar Tolbert. Van een eventuele storm is nog weinig te merken. Ik zie zelfs een mooie heldere sterrenhemel. De opdracht is een training van 10 km bij het viaduct. In snel tempo omhoog, wandelend over het viaduct en rustig naar beneden lopen en weer opnieuw.

Tolbertviaduct3Tolbertviaduct2Tolbertviaduct1

Om de 10 kilometer te halen moet ik 14 keer het viaduct omhoog. Het lijkt veel maar als je eenmaal in de flow zit voelt het goed aan. Ook het weer helpt een handje mee. Ik voel dat de storm aan het opsteken is. Steeds als ik boven op het viaduct ben merk ik dat de wind aanwakkert. In het Oosten rukt de bewolking en ook is er onweer zichtbaar. Tijdens mijn laatste sessie waait het al behoorlijk en zwiepen de kronen van de bomen al behoorlijk heen en weer. Het is nog droog al zal dit niet lang meer duren. Ik zie opeens vanuit het niets en vallende ster met gelijktijdig op de achtergrond lichtflitsen achter de wolken als gevolg van het naderende onweer. Onvoorstelbaar mooi om te zien tijdens een zware inspanning. Daar kan geen loopband bij je thuis op de zolder of in de Sportschool tegen op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s