Focussen

Nieuwjaarsloop De Wilp

Met de nieuwjaarsloop in De Wilp is het officiële trainingsschema voor de marathon van Rotterdam begonnen. Voor een derde maal proberen te kwalificeren voor Boston. In de gehele aanloop naar Rotterdam was dit trouwens wel de 40ste training in het gehele traject. Hooftrainer van Loopgroep Nienoord, Peter Wolters, heeft een schema voor mij gemaakt. Niet alleen voor mij maar ook voor Arjan Zantinga die zich aan het voorbereiden is voor zijn eerste marathon. Ook Rotterdam.

Peter heeft voor ons een trainingsschema opgesteld volgens de souplessemethode. Hoe werkt het;

De souplessemethode bestaat uit een pakket van verschillende trainingen met als doel het verhogen van je anaërobe drempel door hoofdzakelijk extensieve trainingen. Doordat er extensief getraind wordt is de belasting relatief laag, waardoor het herstel sneller is. Je kunt daardoor trainingen korter na elkaar doen zonder dat er overbelasting ontstaat. Extensief trainen staat voor trainen op een lagere snelheid. Hierdoor is het mogelijk om technisch goed te blijven lopen waardoor je meer rendement kunt krijgen. Het pakket van trainingen bestaat uit verschillende interval en duurlooptrainingen gecombineerd met fartlek en het lopen van een wedstrijd of prestatieloop. Door het trainen volgens de souplessemethode zal na 6 tot 8 weken de eerste progressie merkbaar zijn in de vorm van sneller en makkelijker lopen. Op die manier komt het halen van je doel zeker in zicht. Het is een manier van trainen die al veel (top) lopers op een hoger niveau hebben gebracht. Deze methode is destijds bedacht door Herman Verheul en later door Klaas Lok aangepast voor de midden- en lange afstand. Deze mensen hebben hun sporen in de atletiek meer dan verdiend en hebben door eigen ervaringen en het leren van elkaar de souplessemethode ontwikkeld en beproeft tot wat het nu is.

Voor de 10 km loop in De Wilp was de opdracht dan ook helder. Niet maximaal lopen. Ik neem me voor 12 km/uur te lopen. Dit lijkt makkelijk maar je zit toch in een wedstrijd en dan ga je toch sneller. De eerste 5 km zit ik gemiddeld op een 12.5 km/uur. Ik voel me goed en kan het tempo goed aan. Af en toe een praatje maken lukt ook en dat is veelal een goed teken. De tweede 5 km loop ik toch nog wat sneller ( dit noemen ze een negatieve split) zo richting de 13 – 13.5 km/uur. En ook met dit tempo kan ik het goed aan. Het lichaam voelt super aan en dat geeft veel vertrouwen in mezelf op weg naar Rotterdam. Focussen op Rotterdam. De komende drie maanden zal Rotterdam dagelijks in mijn hoofd rond dwalen. De Erasmusbrug, De Coolsingel , Lee Towers die de deelnemers gaat toezingen.

Michel Butter gaat ook lopen in Rotterdam. In de marathon van Amsterdam kwam hij 8 seconden te kort om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ik kwam 30 seconden te kort voor Boston. En daarom staan wij tweeën op 10 April op de Coolsingel. Elk met een eigen focus.

https://connect.garmin.com/activity/embed/1000614333

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s