BOMMEN BEREND GEDONDER

Halve marathon Groningen.

We schrijven het jaar 1672. Bisschop van Munster, bijgenaamd Bommen Berend, die van mening was dat de stad Groningen bij hem hoorde en met zijn kanonnen de stad aanviel. Maar de dappere legercommandant  Carl von Rabenhaupt stak daar met zijn superkanon ‘De Groote Griet’ een stokje voor. Een feestdag voor de Groningers was geboren.

Terug naar onze tijd. Zondag 28 augustus 2016, halve marathon met de start en de finish op de atletiekbaan in het stadspark bij Atletiek Groningen. De start was een half uur uitgesteld door de hevige hoosbuien eerder die ochtend waardoor het programma stil heeft gelegen. Een extra half uurtje rond lummelen. Niet goed voor je concentratie maar wat doe je eraan.

Deze loop zit in mijn programma in aanloop naar Boston 2017 maar de afgelopen week heb ik mezelf veelvuldig afgevraagd of het wel verstandig is om mee te doen. De hoge temperaturen zijn hier de reden voor. Op zaterdag nog steeds het besluit om niet te gaan lopen. Totdat het gedonder van Bommen Berend in de nacht van zaterdag op zondag duidelijk hoorbaar waren. Een weersomslag betekent hier vaak ook lagere temperaturen. Toch?

Om even voor half een in de middag worden we (1100 deelnemers) weggeschoten door Margot Boer. De eerste Nederlandse vrouw die een bronzen medaille won op de Olympische Winterspelen in 2014 op de 500 meter schaatsen. Doordat ik vooraan sta loop ik het eerste rondje op de atletiekbaan met de kopgroep mee om mij daarna snel terug te laten zakken naar een iets meer comfortabel tempo.

slider-1-start

Geheel links Chris Renkema. Geheel rechts met startpistool Margot Boer

 

Na het debacle van Ulrum ben ik benieuwd wat het vandaag gaat worden. We lopen het stadspark uit  en lopen door Piccardthof. Het tempo zit er goed in en is goed vol te houden. Zo rond de vier kilometer betreden we het natuurgebied (waterbergingsgebied) ‘De Onlanden’. Het natuurgebied dat er voor moet zorgen dat bij veel wateroverlast de Groningers droge voeten houden en men dit gebied laat onder lopen. In de laatste jaren geworden tot een prachtig gebied waar het goed vertoeven is in elk jaargetijde. Natuurgebied  ‘De Onlanden’ heeft nog een eigenschap; Er staan weinig bomen. De zon heeft het weer gewonnen van de wolken en de temperatuur gaat snel omhoog. Met geen schaduw moet ik het tempo aanpassen naar 5:30 op de kilometer. Het is warm en dat hebben de organisatoren ook voorzien en daarom waren er voldoende verzorgingsposten. Om de drie kilometer stonden de stoere vrijwilligers, in de rode Bommen Berend shirts, voor je klaar voor een bekertje water en een natte spons die beiden gretig aftrek vonden bij de deelnemers.

En zo was iedereen bezig met hun eigen gevecht met de klok en de omstandigheden. Boven ons ontstond ook een gevecht. Tussen Bommen Berend (de zon) en Von Rabenhaupt (de wolken). Met voor beiden wisselend succes. Maar legercommandant Von Rabenhaupt was een slim man. In de verte had hij zijn leger klaar staan om op het juiste moment toe te slaan. En echt, aan de horizon stond het zwart van de manschappen. Klaar om de lopers de helpende hand toe te steken en met schaduw hun naar het Stadspark te begeleiden. Maar Bommen Berend laat zich niet snel uit het veld slaan. Het waren slechts speldenprikken en bij kilometer 15 geeft hij zich gewonnen en trekt het leger van Von Rabenhaupt over de lopers heen. Met een wolkenschild beschermend tegen de zon op weg naar het 21.1 kilometer punt.

Screenshot_8

Von Rabenhaupt vergat echter nog wat wind mee te sturen maar dat zullen we hem vergeven. Het Gasunie gebouw komt weer dichterbij en we gaan ons opmaken voor de finale. En daar laat de organisatie een steekje vallen. Ik passeer het 20 kilometer punt. Althans dat verteld mij het bord wat langs de kant van de weg staat. Echter,op mijn GPS is het 19 kilometer. Ik ben nog  in Piccardthof en weet dat de finish niet over een kilometer is. Het bord is dus verkeerd geplaatst.

De tunnel onder de A7 is dan wel het juiste 20 kilometer punt en in de laatste 1100 meter concludeer ik wat mij deze halve marathon heeft gebracht. Toch teleurstellend want ik zal gaan finishen in 1:53:53. Ik had verwacht zeker onder de 1:50:00 te eindigen. Ik kan het gaan afschuiven op warme weer maar het is gewoon niet goed.  NIET GOED CHRIS!!!!! Uiteraard was het beter dan in Ulrum maar ik had verwacht dat er meer in zou zitten.

Screenshot_5

De afgelopen maand heb ik ook twee kortere afstanden gelopen. In Amsterdam bij Pride Run, tijdens de Gaypride, de 5 kilometer waar ik bijna een persoonlijk record liep en een week later in Zevenhuizen de 7 kilometer die dan weer iets tegenviel. Kortom op het langere afstandswerk heb ik nog enige denkwerk te doen en hoe dit weer op niveau te krijgen. En kan ook de conclusie zijn dat het toch goed is geweest deze middag toch te starten.

De volgende halve marathon gaat plaats vinden in Thesinge op 24 september.

De ‘Thaisner Dorpsrun’ in Thesinge. klik hier voor de website. Ga je mee?

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s