KLM Urban Trail Groningen

Zondag 14 april 2019. Na de marathon van Rotterdam vorige week rennen de matadoren van de marathon vandaag door de straten van Parijs. Het besluit heb ik al genomen; mijn volgende marathon zal Parijs zijn in april 2020. Er moet nog veel gebeuren om die missie te volbrengen. Afgelopen week liep ik rond op deze aardbol alsof ik al een marathon had gelopen. Het was de rug die mij behoorlijk parten speelde.

Op het programma staat de KLM Urban Trail Groningen. Geen wedstrijd maar een funrun door de mijn geliefde stad Groningen. Na de koffie neem ik paracetamol voor de rug gevolgd door pannenkoeken voor de energie om vervolgens de Honda Ciciv aan te sporen naar Groningen. Het is frisjes dus de lange tight maar aan ondanks een volle zon.

Een Urban Trail is een hardlopen door het centrum van de stad waarbij je door aansprekende gebouwen loopt. Plekken waar je normaal nooit komt en de stad eens van een andere kant te kunnen zien. Voor de start ontmoet ik buurman Frans en later clubgenoot Rob Holwerda van Loopgroep Nienoord. We hebben er allen zin in!

Ik start in wave 5 om 10:30 uur en ga op ontdekkingsreis die 5 of 12 km gaat duren voor mij afhankelijk hoe het met de rug is gesteld. De eerste plek die we aandoen is het universiteitsgebouw en bibliotheek en museum. We hollen trappen op en neer. In de bibliotheek zitten studenten te studeren totaal niet gehinderd door de lopers. Althans zo lijkt het.


Het tempo ligt niet hoog bij een dergelijk hardloop evenement. Het is soms even wandelen of stilstaan. Het maakt niet uit want er immers ook geen tijdregistratie. We vervolgen onze weg naar de Prinsentuin en het Provinciehuis. Vooral die laatste is toch wel een plek waar je normaal gesproken nooit komt zonder politieke ambities.

We rennen door poptempel Vera en door het Schimmelpennick Hotel en een rondje door Pathé bioscoop om daarna op weg te gaan naar het keuzepunt te gaan. 5 km of 12 km. De rug voelt goed aan en ik besluit bij het Groninger Museum te gaan voor de 12 km. Ben er nu toch en wil dan nu ook alles zien. Het gaat richting Hoofdstation en maken een bochtje om het Peerd van Ome Loeks door het stationsgebouw richting het Emmaviaduct en komen later uit bij hardloopwinkel RunX waar we dwars door deze speciaalzaak rennen.


Het Gasuniegebouw lonkt al aan de blauwe lucht maar voordat we daar zijn duiken we eerst Martiniplaza naar binnen waar we werkelijk de heilige sportvloer van basketbalgrootheid Donar mogen betreden. Na het gasuniegebouw betreden we nog een paar gebouwen van het Alfa college en begeven ons richting de Westerhaven. Hiervoor nog een bezoek gebracht aan Vesta Woonforum. We duiken de parkeergarage in wat toch een vreemde ervaring is en op weg naar Het Kasteel. De vergaderlocatie van de stad.

Het eind is inzicht en via het A-kerkhof bereiken we de Vismarkt. Nog even door de AA- kerk en de Korenbeurs en daar de finish op de Vismarkt. We worden beloond met een medaille en een ontbijt. Het zit erop. De rug hield zich goed en ik ga op weg naar het volgende evenement.

Een reactie op “KLM Urban Trail Groningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s