16.1 Km onder de 1 uur 15

We schrijven 8 November 2014. Ik begeef me naar het Friese land. Naar Oudemirdum. Rustiek gelegen onder de rook van Lemmer in het Gaasterland. Op het programma staat de Marderhoekloop met drie afstanden 4.8, 10 en 16.1 kilometer. Organisatie is in handen van SV Friesland. Ik heb gekozen voor de 16.1 kilometer en wil deze proberen te lopen in mijn beoogde marathontempo in Tokyo.

Oudemirdum4 Foto: Janke vd Schaaf

Na de start gaat het in een razend tempo door Oudemirdum en al snel verlaten we dit vriendelijk Fries dorpje. Het parcours leidt de lopers door Gaasterland. Er staat wind maar die blaast voornamelijk in onze rug en de zon laat zich van haar beste kant zien. De bosranden worden sprookjesachtig verlicht. Een waar loopfeestje om hier te vertoeven. Echter, er moet gepresteerd worden en ik geen mijn benen goed de sporen. Na 4 kilometer kom ik in een groepje terecht. Met z’n vieren ( twee mannen en twee vrouwen) kunnen we een tempo vast  houden van 4:43 minuut op de kilometer. Na 8 kilometer verliezen we één van de dames. Ook ik besluit even later het tempo iets lager te houden.

Oudemirdum2Foto: Janke vd Schaaf

Later, na de analyse,  zou blijken dat mijn twee opponenten sneller gingen lopen en ik constant bleef in mijn snelheid. Al snel zit er een gat tussen ons van ongeveer 400 meter. Na het 10 kilometer punt merk ik dat ik hun weer nader. Ze worden voor mij twee geweldige hazen en voorzichtig begin ik te denken dat het mogelijk moet zijn om met een negatieve split te lopen. Het tweede gedeelte van je race sneller lopen dan het eerste.

Oudemirdum1 Foto: Janke vd Schaaf

Vol zelfvertrouwen span ik alle spieren in mijn lichaam aan. Probeer de loophouding aan te nemen zoals ik dat leer bij de loopscholing van Loopgroep Nienoord. Het over de schutting willen kijken principe gecombineerd met een voetlanding recht onder je heup. Gestaag loop ik op hun in om ze 2 kilometer voor de finish in te halen. Ik had verwacht, en ook gehoopt, dat ze beiden gingen aanhaken. Helaas gebeurde dit niet. Het kerkje van Oudemirdum komt in zicht en ik passeer de finishstreep in 1 uur, 14 minuten en 27 seconden. Een persoonlijk record want onder de 1 uur 15 heb ik deze afstand nog niet eerder afgelegd. Ook de negatieve split lukt. Het tweede gedeelte 20 seconden sneller afgelegd dan het eerste gedeelte.

Oudemirdum3Foto: Janke vd Schaaf

Met een tevreden gevoel keer ik terug naar het Groninger land. Het gaat goed met de voorbereiding voor Tokyo. De motivatie is nu niet meer te remmen. En mocht ik toch een keer geen zin hebben om te trainen dan haal ik de motivatie uit onderstaand filmpje;

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s